Väska
Bild på dubbelstickat arbete

En sida om dubbelstickning

Dubbelsticka en enkel väska

 

 

Detta behövs:

3-4 nystan (eller mer) i olika trevliga färger med samma stickfasthet, ex. Freja och liknande garner.

Väskhandtag (ex i trä) köpt på ex. second hand eller Panduro.

En liten tygstump och tråd.

 

Så här gör du:

Med ex. garnet Freja (eller liknande - kolla i garnlådorna vad du har hemma) och stickor nr 4 lägg upp 66-70 maskor.

Varv 1: Sticka dubbelt med två av garnerna och sticka ränder, varannan maska framsida och varannat baksidan (för info hur du dubbelstickar - kolla in videon). Vänd arbetet.

Varv 2: Välj att sticka med garnet från andra sidan eller ett tredje garn på denna sidan, samt en annan färg på andra sidan än den du haft och fortsätt att sticka ränder rakt på. Tar du ett tredje nystan lämnar du kvar ett garn i kanten till nästa gång du kommer dit igen.

 

Viktigt att inte byta sida på färgerna förutom i sidorna! Tanken är att du ska en påse när du dubbelstickat klart väskan. Det är också viktigt att du alltid byter till ett annat nystan än med det du stickade med på den sidan, annars hänger väskan inte ihop. (Du kan dock ha samma färg på flera nystan.)

 

Varv 3: Välj mellan att använda någon av de nystan du har i den sidan eller att blanda in et 4:e nystan till en av sidorna. Sticka bara ränder! Lämna kvar det nystan du inte använder där i sidan.

Varv 4 - 50 (eller längre): Fortsätt att sticka ränder och välja vilket nystan du använder. Fortsätt att lämna kvar det nystan du inte använder där i sidan. Kom dock ihåg att använda alla nystan regelbundet så att de hänger med "uppåt" ju längre väskan blir! Du kan även ta bort nystan och lägga till andra nystan - bara fantasin sätter gränder!

 

 

När du stickat 50 varv eller när du känner dig nöjd med ränderna och höjden på väskan, dela upp sidorna i två delar som syns på bilden. Då kan du också öppna påsen! Sticka var sida för sig, med ett eller flera nystan, sticka rätsidor och avigsidor. Kolla hur brett handtag du har, du ska sticka så många varv så att handtaget får plats i den stickade slutdelen.

Gör samma sak med andra stickade handtagsdelen.

 

Klipp till tyget i samma storlek som väskan är i. Sy ihop och sick-sacka sidorna till en påse. Lägg i påsen i den stickade väskan och nåla fast tygdelen. Sy fast tyget i den stickade delen på maskin med den stickade delen uppåt, eller sy fast för hand.

Lägg sedan i handtagen där de ska va och lägg över det stickade lite över tyget (eller kant i kant) och sy fast för hand med sytråd eller garn.

 

Klart!

 

Lycka till!

 

Dubbelstickning är en intressant stick-teknik som det inte finns så mycket information om på svenska hemsidor. Denna hemsida är till för att lyfta fram tekniken!

Här finns video om tekniken, tips, länkar till mönster, osv!

 

Frågor om dubbelstickning eller hemsidan, eposta:

 

E-post, Dubbelsticka på Designkatrina.se

 

 

Kolla in Katrinas dubbelstickade alster för inspiration!

 

 

 

® © DesignKatrina,

Katrina Eriksson Lidén

2013

www.designkatrina.se