Smarta mössan i grön tweed

Ibland tar jag upp min utmattning här, vilket jag kommer att göra nu med. Det garn som mössan är stickat av är helt underbart! Jag började dock först sticka ett par vantar. Det gick helt åt skogen, det var för mycket att hålla reda på för mitt huvud. Så det blev inga vantar. Så här verkar det funka för mig nu; ska jag öka eller minska i ett mönster samtidigt som jag ska sticka en struktur, då måste nog strukturen vara tillräckligt enkel men finnas med på varje varv för att jag ska komma ihåg det. Men det är då inte säkert att jag kommer ihåg ökningar/minskningar för det. Om man inte har en plan för att komma ihåg det vill säga! Som min arbetsterapeut säger ”det är bra att du testar vad du klarar av och inte, det kommer att bli bättre med tiden, hjärnan måste ju få tid att läka”. Nu fortsätter vi till mössan!

Mönster: Smarta mössan av Lisa Åkerberg/ @åkersbergsstash

Garn: Picasso tweed från Viking of Norway

Jag har stickat denna sorts mössa flera gånger förut, första gången teststickade jag den. Det är värt att komma tillbaka till bra mössmönster. Det som är bra med detta mönster är den fiffiga tabellen i mönstret som räknar ut antalet maskor utifrån storlek på huvudet och stickfasthet. Mössan stickas runt i slätstickning, d.v.s räta maskor. Man börjar längst upp i toppen och ökar. Under tiden mäter man vilken stickfasthet man får till, kikar i tabellen och ser hur många maskor som behövdes. Busenkelt, så då borde jag väl kunna få till en mössa åtminstone? Jodå. Kanske kan modifiera den lite också bara för att jag vill ha en struktur? Kanske?

Jodå, det gick faktiskt fast jag inte visste om det skulle gå. Jag utgick efter en muddstruktur som ju finns på varje varv och en ökning där man ser rent logiskt när man ska öka. Så med muddstruktur (*2 rm, 2 am*) så blev det som en sotarmössa med 2 ökningar på var 1/4 av mössan, vid sidorna om 2 räta maskor. (Se bilderna ovan och nedan.) Det gick ju bra! Heja mig!

Det gick åt ett helt nystan av det underbara tweedgarnet. Jag har ett till nystan kvar och vill göra nåt som passar till mössan. Men INTE de vantar jag provade att sticka först i alla fall. Tips?

Relaterat inlägg