Nightingale pullover

Jag har teststickat ett till mönster av Noriko Ho under våren, denna gång en tröja i DK-vikt. En väldigt gosig tröja att använda till hösten! Mönstret har just blivit publicerat.

Mönster: Nightingale pullover av Noriko Ho.
Garn: Double Sunday från Sandnes garn

Copyright: DesignKatrina.se 
Nightingale Pullover, this version knitted by DesignKatrina. 
*A woman standing among trees with a green dress and a green knitted sweater ontop, looking to the side.*

Lite om garnet


Garnet som används i mönstret är jättefint handfärgat ullgarn och vi som teststickade fick rabatt på garnet. Men jag hade ett perfekt merinogarn i min stash i en härligt grön färg. (Varför ändra ett vinnande koncept? Grönt är min grej.) Jag har inte använt garnet Double Sunday förut vad jag vet men det var ett lättanvänt garn som passar helt utmärkt i tröjor och koftor. Jag använder gärna detta garn igen!

Copyright: DesignKatrina.se
Work in progress, Nightingale Pullover. 
*Womn standing with a half finished green sweater without sleeves and a dress underneath*.
WIP (work in progress) – stickning pågår. Testade tröjan under stickningen. Tröjan skulle faktiskt bli perfekt som väst!

Lite (mer) om mönstret


Mönstret stickas uppifrån och ner, fram- och baksida för sig (fram- och tillbaka) fram till kroppen. Dessa stycken formas med korta varv för att få till en bra passfom för axlar och halsringning. Därefter stickar man runt, faktiskt från baksidan för att stickfastheten ska bli så lika som möjligt som när man stickar en sida (se stycket om stickfasthet). Därefter plockar man upp maskor för ärmarna och stickar först korta varv för att forma ärmkullen. Därefter är det att mata på varv efter varv på ärmarna. Till sist stickas halsmudden.

Jag, som hade möjligen på gränsen till för lite garn, stickade halsmudden tidigare. Jag ville vara säker på att garnet skulle räcka och i så fall kan man minska längden på tröjan nertill. Men jag fick faktiskt ca ett halvt nystan kvar!

Jag tyckte mycket om strukturen i mönstret, det var anledningen till varför jag anmälde mig till teststickningen. Det är också en enkel struktur att få in snitsen på.

Copyright: DesignKatrina.se
Nightingale pullover, version testknitted by DesignKatrina. 
*Woman sitting on a bench in a green sweater, pants and hat + brown sunglasses.*

Mönstret är väldigt proffsigt och välskrivet, som alltid med hennes mönster. Det hjälpte mig, som numera inte alltid har en fungerande hjärna, att veta exakt var jag är och vad jag ska göra.

För mer detaljer, se min projektsida på Ravelry.

Lite om stickfasthet

Stickfasthet är lite av en vetenskap, oftast har man olika stickfasthet om man:

  • Stickar fram- och tillbaka på ett stycke än om man stickar runt.
  • Stickar olika tekniker och strukturer.
  • Stickar aviga eller räta.
  • Väntar ett tag med att fortsätta sticka något, då stickfasthet förändras mer eller mindre över tid (bara några månader kan räcka).

Stickfasthet är dock det som avgör om plagget man stickar kommer att passa eller inte.

Bilderna är tagna under Maj månad.

Copyright: DesignKatrina.se 
Nightingale Pullover, version testknitted by DesignKatrina. 
*A woman sitting at a table outside with a green knitted sweater*

Relaterat inlägg